10 vragen voor mode fotograaf en blogger Eva Velt

Hoe ben je begonnen met fotograferen?

Ik heb altijd een fascinatie gehad met fotografie en camera’s. Ik heb ook nog steeds mijn allereerste analoge (vierkante) foto’s. Tijdens mijn eerste jaar van de middelbare nam mijn vader een digitale camera mee naar huis. Peperduur en super interessant natuurlijk. Ik kon het dan ook niet laten om een kijkje in dit apparaat te nemen en demonteerde het in 100 stukjes. Mensen fotografeer ik nog steeds het liefst, zo heb ik jarenlang mezelf en vrienden transformeert tot gekke karaktertjes en gooide daar gekke kleuren en filters tegenaan. Hoewel ik analoge fotografie prachtig vindt gaat mijn voorkeur uit naar digitaal. Digitale fotografie geeft je veel meer vrijheid qua fotobewerking.

 

Waarom de keuze voor mode fotografie?

Omdat ik schoonheid altijd al interessant heb gevonden. Ik probeer in mijn werk de scheidslijn tussen de geaccepteerde schoonheid van de media en de natuurlijke schoonheid in een persoon vast te leggen. Daarom werk ik niet vaak samen met een make-up of haar artiest. Tijdens mijn eigen modellen carrieré ontving ik regelmatig foto’s waarop ik een compleet ander persoon was. Hartstikke leuk om te zien hoe een team je kan omtoveren tot een prachtig persoon met lang golvend haar. Maar dat wat mij uniek maakt staat op de achtergrond. Juist de imperfectie van mensen vind ik prachtig en wil ik graag vastleggen. Ik weet dan ook niet of modefotograaf de correcte term is. Ik doe veel testshoots met beginnende modellen.

 

Wat voor fotografie doe je nog meer naast mode fotografie?

Natuur fotografie vind ik prachtig, toch plaats ik er graag een mens in als meetpunt. Ik vind kleine mensen stipje naast een reusachtig berg landschap mooi. Ik volg ook veel natuurfotografen op Social Media. Daarnaast fotograaf ik ook eten, producten en sinds kort stelletjes. Aan dat laatste moest ik wel even wennen. Hoe fotografeer je mensen op een natuurlijk wijze tijdens hun intieme momenten?

 

Welke tools gebruik jij qua foto bewerking?

Photoshop en Lightroom zijn mijn twee tools qua fotobewerking. Ik gebruik mijn eigen presets, die zijn continu in ontwikkeling. Presets kopen raad ik sowieso af. Wat voor de ene foto kan werken, kan compleet de plank misslaan bij de andere. Juist door zelf veel te doen, kleur en licht te begrijpen ontwikkel jij je eigen stijl.
Wat ik wel kan zeggen is dat ik veel met bruin tinten werk en de rode tonen in een foto omhoog schroef.

 

Wat voor camera gebruik je

Momenteel werk ik met een Canon Eos 6d Mark II body en een 55mm lens. Ik prefereer een lens met een vast brandpunt vanwege de lichtgevoeligheid. Daarnaast ben je genoodzaakt om altijd over de compositie na te denken. Helaas komt het soms ook voor dat ik te dichtbij of te ver weg van het object sta. 

 

Door wie laat jij je inspireren?

Qua mode sowieso Lina tesch, haar gebruik van contrast, kleur, standpunten vind ik ontzettend sterk. 1924us en zijn vrouw Elle May Leckenby maken ook prachtig werk. Ik haal bij zoveel mensen inspiratie, thank you Instagram!

 

Vertel eens iets over je mode blog

Eveoaks begon als een portfolio maar transformeerde al snel tot een modeblog na het plaatsen van een aantal looks op een grote stijl website. De looks sloegen aan en mode bedrijven stuurden al snel een berichtje voor een samenwerking. Na 3 jaar vind ik mezelf nog steeds geen mode blogger. Ik weet niks over trends, ken weinig ontwerpers en de hele scene eromheen vermijd ik liever ook. Tegenwoordig ben je ook geen modeblogger maar een influencer.

 

Vind jij jezelf een influencer?

Ik vind momenteel van niet maar zou dit in de toekomst zeker leuk vinden. Het stoort me dat meiden met veel volgers uit de kleren gaan voor nog meer aandacht. Juist deze meiden kunnen een goed voorbeeld geven en ook eens aandacht wijden aan belangrijke onderwerpen zoals milieu of zelfbeeld. Onderwerpen die niet sexy zijn maar zeker goed door hen overgebracht kunnen worden. Ik mocht ooit een samenwerking met proud2bme doen waarin ik mijn modellenwerk deelde en hoe mensen dit om me heen afkeurden omdat ik volgens hen geen “model material”  was. De lading berichtjes die onder mijn artikel ontstond vond ik super leuk om te lezen. Het is fijn om iemand een boost zelfvertrouwen te kunnen geven.

 

Waarom ben je als mode fotograaf en blogger in Twente blijven wonen?

Haha ja, dat is een vraag wat ik mezelf lang heb gesteld. Het oorspronkelijke plan was om na mijn studie terug te verhuizen naar Milaan. Daar kwam iets tussen. Daarna was het nog lang twijfelen om naar Amsterdam te verhuizen (al dan niet voor een aantal dagen per week). Maar eigenlijk ben ik heel gelukkig in het oosten van Nederland. Ik hou van de ruimte en nuchterheid die ze in Twente hebben. Het is lang niet zo bekrompen en boers als men denkt. Ik ben in vrijwel alle twentse steden en dorpen te vinden, van Enschede tot Oldenzaal en van Hengelo tot Wierden. Het bruist hier natuurlijk lang niet zo hard als in de randstad, maar met de auto ben je er zo.

 

Heb je nog tips voor beginnende blogger en/of fotografen?

Blog: wees authentiek. Laat je inspireren maar creëer wel je eigen variant. Clichés heten niet voor niets clichés. Laat je ook niet tegenhouden door de plek waar je woont. Zo kan ik met mijn fotografie en blog Twente meer op de kaart zetten en zien mijn foto’s er anders uit dan van de meiden die in de Randstad wonen.
Fotografie: qua modefotografie moet je vooral durven vragen. Er zijn genoeg community’s op Facebook waar jij een toffe samenwerking kan vinden. Ook bij fotografie werkt het inspirerend om naar andere fotografen te kijken, maar kopieer het niet. Wees ook kritisch. Ik vraag altijd kritische mensen om me heen wat zij van mijn resultaat vinden. Dat is niet altijd leuk maar goed onderbouwde feedback kan er weer voor zorgen dat je werk beter wordt.